ESKi DosTLaR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ESKi DosTLaR


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Asi_MeLeK
TıP-KoLiK GeNç
TıP-KoLiK GeNç
Asi_MeLeK


Kadın
Mesaj Sayısı : 1313
Yaş : 32
Nerden : Yüreğimin götürdüğü Yerden...
Meslek : Öğrenci
Lakap : BiRaz çaTLaK ve DeLi DoLu CiMCiMe
Kayıt tarihi : 03/08/07

Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim! Empty
MesajKonu: Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim!   Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim! EmptyPaz Tem. 20, 2008 10:23 pm

Arım balım peteğim, galiba öleceğim!

Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim! 380120080713112358968

Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın sadece dört yıl ömrü kalır” demişti. Son yıllarda görülen toplu arı ölümleri bu sözü hatırlattı ve herkesi bir endişeye sevk etti. Peki gerçekte olan ne?

GÜRHAN SAVGI'nın haberi

ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde son yıllarda görülen toplu arı ölümleri küresel çapta endişeye sebep oldu. Konuyla ilgili olarak yazılan eserlerde ve tartışmalarda Albert Einstein’ın, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın sadece dört yıl ömrü kalır” sözüne atıf yapıldı. Alman bilim adamı Einstein bu sözü, bir gram balı yapmak için 120 bin çiçeği ziyaret eden arının, bitkilerin tozlaşma yoluyla üremesine katkısını belirtmek için söylemişti. Türkiye’de de endişe uyandıran arı ölümleri meydana geliyor. ‘Dünyanın sonu geldi’ yorumları yapılıyor. Bal üretiminde iki yıl öncesine kadar önde gelen ülkelerden olan Türkiye, bal ithal eden ülke konumuna düştü. Kırsal kesimde geliri artırmak için arıcılık projeleri yürüten Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) konunun uzmanlarına ‘Türk Arıcılığındaki Tehlikeler’ başlıklı bir rapor hazırlattı. Rapor, Türkiye’deki arı ölümlerinin sebeplerini ortaya koydu. İnsanlığın sonunun gelmediği, ölümlerde başrolü bilinçsiz üretimin oynadığı belirlendi. Raporda arı ölümlerine öncelikli olarak; damızlık kullanılmaması, kullanılanların vasıfsız olmaları, arı hastalıklarının yaygınlığı, arıların GDO’lu früktozla beslenmeleri sebep oluyor. Bu olumsuzluklardan dolayı hassaslaşan ve zayıflayan koloniler olumsuz iklim koşullarının etkisi altında kalınca hayatiyetini sürdüremiyor.

***

Arı ölümleri başladı

Türkiye’de arıcılık sektörünün fotoğrafını çeken rapora göre 2006’ya gelindiğinde Türkiye’de 4,5 milyon koloni vardı. Koloni başına verim 17 kg idi. Yılda 50-60 bin ton bal üretiliyordu. 38 bin aile arıcılık yapıyordu. 10 bin aile geçimini sadece arıcılıktan sağlıyordu. Yılda 5-6 bin ton bal ihraç ediliyordu. Ancak kolonilerde verimin sağlanması için ana arının her yıl değiştirilmesi gerekirken Türkiye’de 20 koloniden sadece birinin ana arısı değiştirilebiliyor. Türkiye’de mevcut 4 milyon 500 bin koloninin 4 milyonunda hiç ana arı kullanılmıyor. Değiştirilen ana arıların da damızlık vasıfları ve kaliteleri yeterince kontrol edilmiyor.

Son iki yıldır Anadolu’da toplu arı ölümleri görülüyor. Raporda bu kayıpların detayları yer ve zaman vererek ele alınıyor. Buna göre arıların ölümündeki ana sebep kuraklıktan dolayı yazın beslenemeyen arıların kışın ölmesi. 2006 ilkbaharında yaşanan soğuklar arıların ziyaret ettiği bitkileri dondurdu. Koloniler genç nesil yetiştiremedi. 2006-2007 kışında Adıyaman’da, Ardahan’da ve Ankara’da %50-60 oranlarına varan arı ölümlerinin olduğu belirlendi. 2007 yazının yüksek sıcaklıkları Trakya’da ayçiçeği üretimini yüzde 40 düşürdü. Yazın beslenemeyen arılar kışın da üretici tarafından beslenmeyince arı ölümleri yüzde 62’ye ulaştı. Aynı Muğla’da sıcaklar çam balının kaynağı Basra koşnilini kuruttu. 30-31 Ekim 2007’de bu ilde toplantı düzenleyerek ilgilileri uyardı. Aynı kış, Muğla’da milyonlarca koloni arı öldü. Ölümlerin oranı yüzde 50’ye ulaştı. Ancak kovanlarını başka yollarla besleyen üreticiler kayıp yaşamadı. Sonuçta 2006’da bal üretimi 60-65 bin ton iken son iki yılda bu rakam yarı yarıya düştü. Bu yıl Tarım Bakanlığı 8 bin ton bal ithaline izin verdi.

Arıcılığı bu noktaya getiren diğer bir uygulama da devletin kırsal kesimde geliri artırmak için dağıttığı kolonilerin başarısız olması. Raporda yer alan bilgilere göre iklime ve yöreye uygun türler seçilmediği için 700 binden fazla kovan öldü. Arı ve bal cenneti Türkiye bal ithal eden ülke konumuna düştü. TEMA yurdun çeşitli bölgelerinde bilimsel yöntemlerle arı yetiştiriciliği yaptırıyor. Türkiye genelinde geçirilen son iki kışta % 50’yi aşan kış kayıplarına karşın % 10 olan kayıplar normal sayılırken TEMA’nın sözleşmeli bal üreticilerinin işletmelerindeki kayıplar %10’un da altında kaldı. Raporda ayrıntılarıyla anlatılan bu başarılı sonucun doğru bakım besleme, doğru ana arı kullanma, hastalıklarla doğru zamanda ve doğru ilaçlarla mücadele ve doğru arıcılık tekniğinin uygulanması sonucu sağlandığı vurgulanıyor. Endişeleri ikna edici delillerle gideren raporda, arı ölümlerinin direkt olarak küresel ısınmadan kaynaklanmadığının altı çiziliyor.

***

Arı, gübre ve su gibi...
Konunun uzmanları arıların tarımda su ve gübre kadar önemli olduğunun altını çiziyor. Ayçiçeğinde hiç döllenmeyen tarlalardaki verime göre, arılarla yeterli döllenen tarlalardaki verimin beş kat arttığı görülüyor. Bir koloninin üç dekarlık ayçiçeği tarlasında sağladığı ürün artışının değeri ürettiği balın değerinin en az 10 katı. Yeni dünya meyvesinde arılarla döllenmeyen ağaçlarda çiçeklerin yüzde 4’ü meyve tuttuğu halde arılarla döllenmiş çiçeklerin meyve tutma oranı yüzde 83’e ulaşıyor.

Arıcılık sektöründe kaygı verici uygulamalar
Ölümler ve bal üretiminin düşmesine küresel ısınma değil, sektörün kötü tutumları neden oluyor. Petekler çoğunlukla kanserojen ve petrolden elde edilen ‘parafin’ adlı maddeden imal ediliyor. Diğer bir problem de ballarda ilaç ve antibiyotik kalıntılarının bulunması. Ayrıca AB ülkelerine Türk balı diye ihraç edilen ürünlerde ‘kloramfenikol’ adlı sağlığa zararlı madde tespit edildi.

Türkiye’deki ölümlerin sebebi belli
Raporun koordinatörü TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İnci; yaptıkları çalışmada Türkiye’de arı ölümlerinin bilinmeyen bir sebepten kaynaklanmadığını tespit ettiklerini söylüyor. TEMA’ya çalışan üreticilerin sahip olduğu kovanlarda ölümlerin yüzde 10 gibi normal kabul edilen rakamın bile altında olduğunu belirten İnci, üreticileri usulüne uygun üretim yapmaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı da yeterli denetimde bulunmaya davet ediyor.

Zaman-Gençlik
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://eskidostlar.catsboard.com
 
Arım Balım Peteğim, Galiba Öleceğim!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ESKi DosTLaR :: [-|-HOşGeLDiNiZ-|-] :: GüNCeL HaBeRLeR-
Buraya geçin: