ESKi DosTLaR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ESKi DosTLaR


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Asi_MeLeK
TıP-KoLiK GeNç
TıP-KoLiK GeNç
Asi_MeLeK


Kadın
Mesaj Sayısı : 1313
Yaş : 32
Nerden : Yüreğimin götürdüğü Yerden...
Meslek : Öğrenci
Lakap : BiRaz çaTLaK ve DeLi DoLu CiMCiMe
Kayıt tarihi : 03/08/07

Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? Empty
MesajKonu: Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?   Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? EmptySalı Mayıs 20, 2008 5:10 pm

Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?


Yıllardır üniversite okumak isteyen bir çok kimse şimdilerde öss dediğimiz ama ismi zaman zaman değişen öğrenci seçme sınavına giriyor. Sınava giren herkes bir üniversteye yerleştirilmediği için karşımızda sadece bir sınav değil bir yarış var. Bu yarışı kazanmak için yapılması gerekenleri anlatmaya çalışacağım.

Hedef Belirliyoruz

Sınava çalışmaya başlamadan önce bir hedef belirlemeliyiz. Bu çok önemli. Eğer belirli bir hedefimiz yok ise çalışmak için sebep bulma zor olacaktır. Ayrıca ders çalışmaya ne kadar vakit ayıracağmıza da karar veremeyiz. Bu nedenle önce kazanmak istediğimiz bölümü ve üniversiteyi belirlemeliyiz. Belirlediğimiz bu bölümlerden en çok girmek istediğimiz bizim hedefimiz olacak. Böylece sınavda almamız gereken puanı aşağı yukarı hesaplayabilecek ve buna göre çalışmalarımızı düzenleyeceğiz. Sırada bu bölüme girmek için almamız gereken puanı aşağı yukarı hesaplamak kalıyor. Bu hesabı yapmak için hocalarınıza ve arkadaşlrınıza danışabilirsiniz. Bu hesabı yapmakta kendinize güvenmiyorsanız bu en iyi yol olacaktır. Kendine güvenen arkadaşlar ise aşağı yukarı bunu nasıl yapacaklarını biliyorlardır. Burada puan hesabı yerine yüzdelik dilim hesabı yapmak daha doğru sonuç verecektir. Her sene bölüm puanlarının değiştiğini unutmamak lazım. Bunu dikkate alarak bir puan eşiği yerine puan aralığı hedeflemek gerekir. Mesela sınavdan 180 puan almalıyım yerine 175-185 aralığında bir puan almalıyım dersek yanılma ihtimalimiz azalır ve esnek bir puan hedeflemesi yapmış oluruz.

Ne Durumdayım Acaba?

Hedefi belirledikten sonra sırada kapasitemi ölçmek var. Bunun en kolay ve etkili yöntemi deneme sınavı olmaktır. Dershanelerin ücretsiz sınavları, eğer bir dershaneye gidiyorsanız orada girdiğiniz öss denemeleri veya evde kendikendinize yaptığınız deneme sınavları ile seviyenizi ölçebilirsiniz. Benim öss'ye hazırlandığım zamanlarda dershanemizde seviye tespit sınavları olurdu. Bu sınavlara binlerce insan girdiği için sınav sonuçları seviye tespiti için çok güvenilirdi. Yüzdelik dilimimizi öğrenme fırsatımız olduğu için de hedeflediğimiz bölümü kazanmak için seviyemizin yeterli olup olmadığını gerçeğe en akın şekilde tespit ederdik . Bu sınavlar benim açımdan çok eğlenceli geçerdi. Çünkü her sınavdan sonra arkadaşlarımla doğru ve yanlış cevaplarımızı tartışırdık. Yaptığım netlerin zamanla yükseldiğini görmek çalışmalarımın sonuçlarını aldığımı bilmek beni mutlu ederdi.

Bir kaç tane deneme sınavı olduktan sonra bu sınavlarda yaptığım yanlışara bakmalı ve eksik olduğum ders ve konuları belirlemeliyim. Elime bir kağıt alıyorum. Tüm yanlış cevapladığım soruların konularını bu kağıda yazıyorum. Bir konuda birden çok yanlış yapmış isem yanına bir + atıyorum. Tüm sorulara baktıktan sonra bu konuları en fazla yanlış yaptığımdan başlayarak başka bir kağıda geçiriyorum. Sonuçta elimde şöyle bir liste oluyor.

1- Asal Sayılar - 5 Yanlış
2- Osmanlı gerileme dönemi - 4 Yanlış
3- Açılar ve Üçkenler - 2 yanlış
...

Öncelikli olarak çalışmam gereken konuları belirledim. Sınava hazırlanma aşamasında yapılan en büyük hatalardan bir tanesi öğrencilerin zaten iyi bildikleri konulara çalışmasıdır. Tekrar tekrar aynı konulara çalışmak sınavlardan aldığınız sonuçları değiştirmez. Asıl önemli olan iyi bilmediğiniz ve sınavlarda yanlış cevapladığınız veya hiç cevaplayamadığınız konulara çalışmak ve bu konularda kendinizi geliştirmektir. Peki zaten iyi olduğum konulara çalışmaya devam etmemin nedeni ne olabilir? En büyük sebep kendimi kötü hissetmem olmalı. Bu konulara çalışmak benim için daha kolay. Soruları doğru cevaplama ihtimalim de yüksek. Ayrıca başarılı olmadığım konuları sevmediğim için onlara çalışmam da gerekmiyor. Çünkü sevmediğim bir derse veya konuya çalışmak bana işkence gibi geliyor. Bu konulardan hiçbirşey anlamıyorum. Burada samimi olmamız gerekli. Bu bakış açısı ile sınavı kazanmak çok zor. Özellikle puanı yüksek olan ve herkesin girmek istedği bir bölüme girmeyi hedefliyorsanız işiniz hiç de kolay değil. Çünkü rakipleriniz kendi eksiklerini görüp bu eksiklerini gidermek için ellerinden geleni yapacaktır. Onlar zamanla yaptıkları netleri arttırırken siz belirli bir puan aralığına sıkışıp kalacaksınız. Çünkü her sınavda aynı konularda yanlışar yapacaksınız. Bu konulara çalışmadığınız için de bu durum hiç değişmeyecektir. Bundan kurtulmak için bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor. Sevmediğiniz konuların aslında zanettiğiniz kadar zor olmadığını anlamalısınız. Bu konulara biraz sonra anlatacağım ders çalışma yöntemi ile çalışmanız halinde zamanla sınavlarda doğru cevaplar vereceksiniz. Bu da moralinizi arttıracak ve bu konululara daha da çok çalışacaksınız.

Eğer bu başarılı olmadığınız derslere çalışmaya karar verdiyeseniz yukarıda oluşturduğumuz listeyi kullanma vaktimiz geldi demektir. Bu listede sınavlarda yanlış cevapladığımız tüm konuları sıralamıştık. Bundan sonra ders çalışmak istediğimde bu konulardan birini seçip iyice çalışacağım ve anlayana kadar masadan kalkmayacağım. Bir konuyu iyice öğrendiğime kanaat getirdikten sonra diğer konulara geçebilirim. Bu çlışmayı devam ettirdiğiniz sürece elinizdeki listenin zamanla küçüldüğünü göreceksiniz. Peki bu liste bitince ne yapacağım. Bundan önce nasıl ders çalışacağımızdan bahsetmek istiyorum daha sonra bu konuya da değineceğim.

Niçin Ders Çalışmalıyım?

Bir futbolcu formunu yüksek tutmak için ve yeni teknikler öğrenmek için sürekli idman yapar. Hiçbir futbolcu uzun süre idmansız kaldıktan sonra maça çıkamaz. Müzisyenler de her gün düzenli olarak çalışırlar. Gitar çalıyorlarsa hergün gitar çalarlar, yeni parçalar öğrenirler. Bu öğrendikleri parçaları tekrar tekrar dinler ve çalarlar. Bizim öss'yi kazanmak için en önemli yardımcımız ders çalışmak ve sürekli soru çözmektir. Ders çalışmayarak bu sınavda başarılı olan insanlar vardır tabiki. Ama onlar ya ortaokul ve lisede çok iyi bir eğitim almış ya da çok zeki kimselerdir. Bu özelliklere sahip olsak bile sınavda puanı yüksek bir bölümü ders çalışmadan kazanmamız mümkün değil. Peki nasıl ders çalışacağım? Sıkılmamak için neler yapmalıyım? Sürekli motivasyonumu nasıl yüksek tutacağım? Bu soruların cevapları herkes için biraz farklı olabilir ama ortak noktalar bulmamız mümkün. Öncelikle ders çalışmayı uzun vadeli bir yatırım olarak düşünmeli ve hayatımıza katacağı değeri hatırdan çıkarmamalıyız. Sınav sonrasında kendimize uygun bir tercih yapar ve kazandığımız bölümü seversek bu çalışmalarımızdan hiçbir zaman pişman olmayacağımızı bilmeliyiz. Ders çalışmaktan gerçekten hoşlanan insanlar vardır belki ama bunların sayısı çok azdır. Ben öss sınavına hazırlanmak için günde ortalama 4-5 saat ders çalışıyordum. Bazen bundan hoşlandığım da oluyordu. Ama sınavdan sonra bir kere dahi oturup öss sınavı için hazırlanmış 20 soruluk bir test çözdüğümü hatırlamıyorum. Hatta öss için bu kadar ders çalıştıktan sonra ders çalışmaktan soğudum ve bu üniversite hayatımı olumsuz yönde etkiled. Bu nedenle ben ders çalışmayı semiyorum diyorsanız yanlız olmadığınız bilmelisiniz. Hİçkimse çok sevdiği için ders çalışmıyor. Diğer taraftan ders çalışmayı seviyorsanız bunun sınavı kazanmak için yeterli olmadığını bilmelisiniz. Bu çalışma isteğini doğru kanalize etmek ve zamanınızı verimli kullanmak size başarıyı getirecektir.

Nasıl Ders Çalışmalıyım?

Ders çalışmaya karşı olumsuz önyargılarımızı bir kenara bıraktığımıza göre nasıl ders çalışmamız gerektiğinden bahsedebilirim size. Tahmin edebileceğiniz gibi sınava hazırlanmak için zamana ihtiyacımız var. Çünkü ders çalışmak zaman alan bir süreç. Eğer biraz kalbur üstü bir bölüme girmek istiyorsak en az sınavdan 6-7 ay önce çalışmaya başlamalıyız. Mümkünse hergün okul ve dershane dersleri, ödevleri dışında 3-6 saat düzenli ders çalışmalıyız. Burada dershane ve okul ile ilgili ders çalışmadan bahsetmiyorum. Çünkü herkes zaten buralarda eğitim görüyor ve birşeyler öğreniyor. Bizim amacımız onların önüne geçmek. Bu nedenle puanımızı arttırmak için ekstra birşeler yapmalıyız. Sınavdan 6-7 ay önce başlamamız gereken çalışma bu. Dershane ve okul derslerine sürekli çalışmalısınız. Ancak son aylarda bu ikisine ayırdğınız zamanı biraz kısıp eksik olduğunuz yönlerinize ağırlık verebilirsiniz. Her gün ortalama 3 saat ders çalışmalısınız.

Zamandan sonra ikinci ihtiyacımız iyi bir çalışma ortamı. Çalışma ortamınız sessiz olmalı. Mümkünse size ait bir odanız olmalı. Eğer bu mümkün değilse evde herhangi boş bir odayı alabilirsiniz. Eğer evinizde sizin çalışmanıza müsait bir ortam yok ise evinize veya okulunuza yakın bir kütüphane veya benzeri bir yerde çalışabilirsiniz. Ben büyük oranda evimde çalştım ve neredeyse hiç kütüphaneye gitmedim. Kütüphane rahat bir ortam olmadığı için daha verimli çalışırız. Kütüphanede bizim gibi öss sınavına çalışan başka arkadaşlarımız varsa ihtiyacımız olduğunda onlara sorabiliriz. Bir çalışma masamız olması da çok önemli. Vaktimizin büyük bir kısmı burada geçeceği için masamızı kendimiz için çekici bir hale getirelim. Ama mümkün olduğunca sade olmasına dikkat edelim. Çünkü dağınık bir ortam dikkatimizi dağıtır ve verimimizi azaltır.

Üçüncü olarak kaliteli kaynaklara ihtiyacımız var. Her ders için o dersi en iyi anlatan kitaplara sahip olmalıyız. Konu anlatımına çalıştıktan sonra çözmemiz için bol bol soru kitapçığı ve testimiz olmalı. bunların ikisine de barındıran bir kitabımız var ise bu yeterli olacaktır. Tüm bunları bir araya getirdikten sonra ders çalışmaya başlayabiliriz.

Kitabımızı elimize aldık ve masamıza oturduk. Çevremizde bizi rahatsız eden birşey yok. Konuyu çalışırken konunun özetini çıkartmak için kağıdımız hazır. Konuyu çalışmaya başladık ve önemli gördüğümüz yerleri bu kağıda not alıyoruz. Özetimizin yarım sayfadan fazla olmamasına dikkat edelim yoksa çok fazla zamanımızı alır. Anlamadığımız yerler var ise üzerinde düşünüyor varsa başka kaynaklara bakıyorum. Herşeyi denedikten sonra hala anlamadıysam buraya bir işaret koyuyor ve çalışmaya devam ediyorum. Anlamadıdğım yerleri daha sonra hocalarıma, sınıf arkadaşlarıma sormalıyım. Konuyu çalışmayı bitirdikten sonra 20 soruluk bir kaç tane test çözdüm. Bu testlerde yanlış cevapladığım soruları konu çalışırken çıkardığım özetin yardımı ile çözmeye çalışıyorum. Tekrar çözemessem kenarına bir bilene sormak için bir işaret koyuyorum. Konu anlatımında ve soru çözerken işaretlediğimiz bu yanlış sorular ve anlamadığım yerler bizim için çok önemli. Ertesi gün ya da en yakın zamanda bu konuyu bizden iyi bilen birisiyle bu soruları çözmeli ve çözümü bize anlatmasını istemeliyiz. Çünkü bu soruların çözümünü öğrenmek bizi bir adım ileriye götürür. Doğru cevapladığımız soruları zaten öğrendik demektir. Bizim için önemli olan yanlış yaptığımız soruları da çözmek ve anlamak. Burası çok önemli. Yanlış cevapladığınız soruların çözümünü daha sonra öğrenmelisiniz. Bunu yapmassanız sonraki adıma geçemessiniz ve bir süre sonra ilerlemeniz durur.

Kitap Bitirme

Bu çalışmayı bir süre devam ettikten sonra bir deneme sınavı çözüyorum. Yanlış cevapladığım soruları bir liste halinde yazıyorum. Eğer bazı konularda diğer konulara göre fazla yanlış yaptıysanız bu konuları tekrar çalışmalısınız. Ama yanlış sayınız belirli konularda guruplaşmadı ise veyanlışlarınız bilgisizlikten değil de dikkat eksikliğinden kaynaklanıyorsa veya aynı konuları tekrar çalışarak ilerleme kaydedeciğinizi düşünmüyorsanız ikinci adıma geçme zamanınız geldi demektir. İkinci adım çok basit. Kitap bitireceksiniz. Yine günde bir kaç saatinizi ders çalışmaya ayırıyorsunuz. Bu sefer zayıf olduğunuz konuları değil zayıf olduğunuz dersleri belirleyeceğiz. Mesela ben biyoloji dersinden zayıf olduğumu düşünüyorum. Daha önce çözmediğim bir biyoloji kitabı alıyorum ve 15-20 günlük bir sürede hergün çalışarak bu kitabı bitiriyorum. Daha sonra matematik kitabı alıp buna çalışıyorum. Bu şekilde ben iki üç tane biyoloji bir iki tane matematik, fizik, kimya, geometri ve türkçe kitabı, birer tane de tarih ve coğrafya kitabı bitirdim. Bu kitapların çoğu benim değildi. Arkadaşlarımdan, hocalarımdan, dershane kütüphanesinden veya başka yerlerden ödünç aldım bunları. Hiç karalama yapmadım ve aldığım gibi geri verdim. Bu çalışmaya sınavdan 7-8 ay önce başladım ve sınava 1 ay kadar br süre kalana dek sürdürdüm. Bu süre içinde biyoloji dersim öyle çok gelişti ki dershanedeki sınıfımızda biyolojiyi en iyi bilenler arasına girdim. Bizim sınıfımızda uygulanan ve çok zor olan (Bir o kadar da zevkli.) aylık öss denemeleri vardı. Bu sınavlarda bile çok iyi biyoloji netleri çıkartır hale gelmiştim. Diğer derslerde de ilerleme vardı. Kitap bitirme yöntemi sade ve basit. Bir kitap alıp onu bitiriyoruz. Bundan sonra son aşama diyebileceğimiz üçüncü aşama geliyor.

Sınavdan Önceki Son Ay

Sınava bir ay kadar bir süre kaldı ve artık her konuya yeterince çalıştım. Bu bir aylık süreyi nasıl geçirmeliyim? Bence bu sürede bol bol öss denemesi olmalısınız. Bu konuyla ilgili ilginç bir anım var. Sınavdan 30 gün kadar önce bir kitap aldım. Kitabın adı 45 te 45 idi. Matematik dersinden sınavda 45 soru çıkıyordu. Bu kitapta da 45 tane matematik denemesi vardı. Kitaba çalışmaya başladım. Daha önce hiç görmediğim sorulara karşılaşıyordum. Bu soruları arkadaşlarımla çözmeye çalıştım. onları çözemeyince hocalarımıza çözdürdüm. Bir çok hocamızla bu vesileyle samimiyetim artmıştı. Bu böyle devam etti ve sanırım kitabı bitirdim. Bu kitabın ismi olan 45 te 45'i daha önce hiç gerçekleştirememiştim. Yani matematikte hiç 45 net yapmamıştım. Ama Allahın bir takdiri öss sınavında 45 matematik sorusunun hepsini doğru cevapladım. Belki de bu nedenle sayısal bölümünde sene başından itibaren en yüksek netimi yine bu sunavda yaptım. Bu nedenle bu son ayda konu anlatımından ziyade bol bol deneme çözmenizi ve takıldığınız soruları bir bilene sormanızı tavsiye ederim. Son bir haftada ise mümkün olduğunca az ders çalışın ve moralinizi yüksek tutacak aktivitelerde bulunun. Hasta olmamaya ve sakatlanmamaya dikkat edin. Günde bir iki saat soru çözmenizde problem olmayacaktır. Mutlaka uykunuzu düzene sokun ve yeterli kadar uyuyun. Öss sınavından bir önceki gece kaçta yatacaksanız o saatte yatmaya çalışın. Beslenmenize dikkat edin. Bir de en önemlisi heyecanlanmaktan korkmayın. Çünkü sınava başlayınca hiç heyecan kalmıyor insanda. Ben sınavdan önceki gün öyle çok heyecanlanmıştım ki karın ağrısından hastaneye gitmek zorunda kalmıştım. Ama sınav esnasında bundan eser kalmadı ve o güne kadar girdiğim tüm sınavlardan daha iyi bir sınav geçirdim.

Sınavda Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bir de sınav esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz. Yedek kalem ve silgi almayı unutmayın. Yanınıza su alın. Kaydırma yapmamak için kitapçıkta doldurduğunuz her sayfayı ya da iki sayfada bir cevaplarınızı cevap kitapçığına geçirin. Yanınıza sınavdan önce yemek için biraz şekerleme alın. Ve tabi kendinize güvenin.

Sonuç

Öss'nin ne herşeyin başı ne de sonu olmadığını unutmayın. Bu sadece bir sınav. Üniversiteye başladıktan sonra da bir çok sınav olacaksınız. Üniversiteden sonra da hayatınızda zor anlarınız olacak. Hayat kalitenizi bozmadan bu sınavda yapabileceğinizin en iyisini yapmaya çalışın. Bunun için de sınavdan çok önce çalışmaya başlayın. Sabırlı olun. Sabrınız taştığında sakince kitabınızı bir kenara bırakın ve bir iki gün ders çalışmayın. Moraliniz düzeldiğinde tekrar ders çalışmaya başlayın. Arkadaşlarınızı ve ailenizi ihmal etmeyin. Bir de kapasitenizi aşan şeyleri hedeflemeyin. Bu konuda yorumlarınızı ve sorularınızı yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Bu sınav girecek tüm adaylara başarılar diliyorum.

ALINTIDIR...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://eskidostlar.catsboard.com
denizli_fm20
Alışan Üye
Alışan Üye
denizli_fm20


Erkek
Mesaj Sayısı : 78
Yaş : 32
Nerden : denizli
Meslek : öğrenci
Lakap : omar
Kayıt tarihi : 21/06/08

Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? Empty
MesajKonu: Geri: Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?   Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? EmptyC.tesi Tem. 19, 2008 10:47 pm

bilgilerin için çok teşekkürler.............................
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Asi_MeLeK
TıP-KoLiK GeNç
TıP-KoLiK GeNç
Asi_MeLeK


Kadın
Mesaj Sayısı : 1313
Yaş : 32
Nerden : Yüreğimin götürdüğü Yerden...
Meslek : Öğrenci
Lakap : BiRaz çaTLaK ve DeLi DoLu CiMCiMe
Kayıt tarihi : 03/08/07

Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? Empty
MesajKonu: Geri: Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?   Öss Sınavını Nasıl Kazanırım? EmptyC.tesi Tem. 19, 2008 11:05 pm

Bişey deill
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://eskidostlar.catsboard.com
 
Öss Sınavını Nasıl Kazanırım?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ESKi DosTLaR :: |-EĞiTiM-öĞReTiM-| :: ÜniVeRsiTe ve KaMpüSLeR-
Buraya geçin: